sábado, 19 de noviembre de 2011

El Poblenou analitza el funcionament del sistema electoral

Raimundo Viejo, doctor en ciències polítiques i professor de la Universitat Pompeu Fabra, va oferir el passat dimarts dia 8 de novembre una xerrada als veïns i veïnes del barri del Poblenou. La conferència, titulada “El sistema electoral”, va ser promoguda novament pel grup “Indignats del Poblenou” i va rebre l’acceptació esperada per part del públic poblenoví.



“No vull prendre partit de cap ideologia, vull explicar com funciona el sistema electoral des del meu punt de vista” amb aquestes concises paraules, i davant d’un públic molt divers, el professor Viejo va donar per iniciada la conferència celebrada a la biblioteca de Can Saladrigues. El politòleg va realitzar una xerrada d’un caire molt descriptiu, que va desenvolupar perfectament, no sense matisar però, el funcionament actual del sistema polític i electoral espanyol.

Tenim un sistema electoral senzill que respon a una constitució, és a dir, està basat en uns fonaments teòrics. La nostra llei electoral està marcada per les condicions en les que es va crear, és filla d’una transició. Tenim un sistema de govern representatiu en el que nosaltres participem únicament cada 4 anys i en el que els partits són els responsables.

Viejo, davant la contrarietat popular sobre el sistema polític actual, va voler emfatitzar la diferenciació entre la diversitat de vot existent, per tal d’evitar una possible confusió de la ciutadania a l’hora de votar. “El vot nul és el vot contrari al sistema, és a dir, és la forma de vot que més respon a la contrarietat política”.

La llei busca afavorir als grans partits i enfonsar les terceres forces. Per desgracia no hi ha totes les opcions polítiques que voldríem, hi ha únicament les que ens proporciona el sistema polític. Què passa amb els micro-partits? Hem d’anar amb compte i no confiar en les enquestes prèvies a les eleccions. Cal que confiem en el nostre sentit comú, per a mi, el menys comú dels sentits.


Raimundo Viejo va finalitzar el seu discurs amb un torn obert de preguntes i va concloure l’acte , no sense abans però, animar al públic present a participar de forma activa a les properes eleccions del 20 de novembre, tal i com ja va fer el professor Oliveres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario