viernes, 4 de noviembre de 2011

Sortides per a la Crisi de la mà d'Arcadi Oliveres




Arcadi Oliveres, economista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, va oferir el passat dimarts dia 25 d’octubre una xerrada als veïns i veïnes del barri del Poblenou. La conferència, titulada “Sortides per a la Crisi”, va ser promoguda pel grup “Indignats del Poblenou” i va rebre una molt bona acceptació per part del públic poblenoví.



“No totes les crisis són financeres. Però, ara mateix, ens trobem immersos en una crisi generada sobretot per l’especulació financera”, amb aquestes contundents paraules, i davant de més d’una cinquantena de persones, el professor Oliveres va obrir la xerrada celebrada al casal de gent gran de Can Saladrigues. L’economista es va mostrar clarament contrari al funcionament dels sistemes econòmic i polític actuals i va oferir tot un seguit de mesures necessàries per al ressorgiment de l’economia Espanyola.


Entre algunes de les propostes que Arcadi Oliveres va proposar als veïns, cal destacar la implantació de l’anomenada Taxa Tobby, que té com a objectiu fonamental, frenar l’especulació econòmica mundial, i la nacionalització de totes i cadascuna de les banques que hagin rebut ajudes econòmiques per part de l’Estat, seguint l’exemple dels Estats Units. La correcta implantació d’aquestes mesures, ja suposaria per a l’Estat Espanyol al voltant de 200.000.000.000 euros a l’any, és a dir, quatre vegades més del pressupost necessari per a poder combatre la fam al món.


L’economista català també va realitzar una dura crítica contra les caixes d’estalvi, entitats financeres que prometen destinar gran part dels diners que obtenen dels seus clients ens obres socials, però que segons Oliveres, cada cop s’assemblen més als bancs tradicionals. “La caixa de pensions només destina un 20% del seu capital a les obres socials, l’altre 80% és utilitzat per a inflar la bossa d’estalvi de l’entitat”. D’altra banda, el professor es va mostrar clarament a favor de la promoció del nou concepte de “Banca Ètica”.


La banques ètiques, com poden ser l’holandesa Triodos o l’italiana Fiare són la millor de les opcions. Una banca d’aquest tipus, a més de promoure activitats relacionades amb el món de l’educació, la conservació del medi ambient, etc., no intervé en Borsa, no especula amb els teus diners i t’ofereix doble garantia, ja que es tracta d’una empresa que pertany a dos estats alhora, i per tant, en cas de fallida, els seus clients rebrien el suport de tots dos països.


Arcadi Oliveres va finalitzar el seu discurs amb un torn obert de preguntes i va concloure l’acte, no sense abans però, animar al públic present a participar de forma activa a les properes eleccions del 20 de novembre. “El primer pas és anar fins les urnes, això és indispensable. Un cop allà, tenim lliure elecció, podem votar a qui vulguem exceptuant PSC, PP i CIU” va declarar l’economista, entre rialles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario